Nooran näpsäkät sämpylät

Tästä riittää noin 16 sämpylään. (kappalehinta n. 10 snt)

Näitä tarvitset:
3 dl        puurohiutaleita (tähän mennessä testattu 4-viljan ja kaurahiutaleet)
1 pss     kuivahiivaa
5 dl        vettä (n. 40-asteista)
2 rkl       tummaa siirappia
1 tl          merisuolaa
n. 10 dl hiivaleipäjauhoa
1 dl         rypsiöljyä
Voiteluun maitoa ja hiutaleita

Sekoita hiutaleet ja kuivahiiva yhteen monitoimikoneessa. Lisää kuuma vesi, siirappi ja suola ja anna koneen vaivata minuutti. Lisää noin 7-8 dl jauhosta ja anna koneen vaivata. Juoksuta hienona nauhana öljy taikinansekaan ja lisää sen jälkeen loput jauhot. Taikina saa jäädä aavistuksen löysäksi, koska sämpylöitä muotoillessa käytetään vielä jauhoa.

Anna kohota monitoimikoneen kulhossa kansi päällä n. tunti. Sen jälkeen pyörittele taikinasta aluksi kaksi ranteenpaksuista makkaraa, joista sitten muotoilet sämpylät suoraan pellille, jolla on tietty leivinpaperi. Peitä liinalla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan vielä 30 minuuttia tai kunnes sämpylöiden koko on tuplaantunut.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ylä- ja alalämpö. Hetkeä ennen uuniin laittoa sivele sämpylät maidolla ja ripottele hiukan hiukaleita koristeeksi. Paista n. 8-10 minuuttia. Kun sämpylöiden pinta muuttuu kauniin ruskeaksi, ovat valmiita. Nosta uunista ja peitä jälleen liinalla.

Muunnelmia:

  • Jos kaipaat sämpylöihin enemmän kuitua, korvaa 1 dl hiutaleita 1,5 dl leseitä.
  • Koristeluun voi hiutaleiden sijaan käyttää erilaisia siemeniä.
  • Jos haluat pizzamaisuutta, vaihda rypsiöljy oliiviöljyyn ja lisää nesteeseen ½ tl valkosipulijauhetta sekä 1 tl oregaanoa (varoitus, tuore valkosipuli ei tässä toimi).

Palaa edelliselle sivulle