Ekoteot

Ympäristöä ajattelevana Vihreät oli mielestäni looginen valinta. Jos pystyn jollain tavalla itse vaikuttamaan ympäristööni ja siitä huolehtimiseen niin tavoitteeni on saavutettu.

Aurinkosähkö

Taloni katolle on asennettu 5,2 kW aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmän tuottama sähkö tuodaan vaihtosuuntaajalta talon sisäverkon puolelle. Tällä saavutetaan se, että ensin tulee käytettyä itse tuotettu sähkö ja vasta jos se ei riitä, eli sähkönkulutus talossa on isompi kuin aurinkosähköjärjestelmän tuotto, otetaan puuttuva sähkö sähkömittarin läpi sähköverkosta. Järjestelmä on kesäkuukausina niin tehokas, että sain sähkön hinnan osalta useampia nollalaskuja. Olen laskenut, että järjestelmä on maksanut itsensä takaisin noin 5 vuodessa. Elinikä nykyisillä laitteistoilla on noin 20-50 vuotta.

Roskien lajittelu

Vuoden vaihteen jälkeen jätteiden lajittelussa tapahtui merkittäviä muutoksia. Lajiteltaviin jätteisiin tuli mukaan jätemuovin kierrätysmahdollisuus. Kierrätettävää muoviroskaa syntyy kotitalouksissa yllättävän paljon. Lajittelun myötä perheemme 600 litran jäteastialle riittää tyhjennys kerran neljässä viikossa 2 viikon tyhjennysvälin sijaan. Jätekustannuksista säästyy siis puolet.

Ruokakompostori

Perheellämme on käytössä lämpökompostori, joka toimii ympäri vuoden. Kompostoriin menevät kaikki ruoantähteet ja talouden kasvijätteet. keväällä kompostorista tyhjennetään valmistunut komposti, joka on mitä parhainta ruokamultaa marjapuskien juurille. Kompostia perustaessa on muistettava, että taajama-alueella kompostin perustamisesta tulee tehdä ilmoitus. Ruokakomposti on rakennettava niin, että hiiret ja rotat eivät pääse kompostoriin. Myös naapurilta on kysyttävä lupa, jos kompostori sijoitetaan tontin rajalle. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii valmiin lämpökompostorin. Kompostin hoito kestää muutaman minuutin viikossa.

E85 polttoaine

Olen tutkaillut E85 polttoaineen käyttömahdollisuuksia perinteisissä autoissa. Moni auto osaa itse säätää polttoaineen seoksen vahvuutta tietyissä rajoissa. Suurimmassa osassa autoja pystyy talvisaikaan ajamaan seoksella, jossa on 1/4 E85:sta ja 3/4 95E5 bensiiniä. Kesän kuumimpaan aikaan sekoitussuhde voi olla jopa puolet ja puolet. Jos auton seossäätö ei riitä, syttyy moottorin varoitusvalo. Vikamuistia luettaessa varoitetaan liian laihasta polttoaineseoksesta, mikä ei sellaisenaan ole vakava häiriö. Lisäämällä tankkiin hiukan 95E5 polttoainetta. Useimmissa autoissa moottorin varoitusvalo sammuu hetken päästä itsestään.

Miksi sitten haluaisin käyttää E85-polttoainetta?

E85:n on bioetanolia, joka Suomessa tehdään pääosin ruoantähteistä. Näin E85:een sitoutunut hiilidioksidi, joka vapautuu ympäristöön palamisen yhteydessä, on ns. lyhytaikaista hiilidioksidia kun taas tavallisen polttoaineen hiilidioksidi on sitoutunut polttoaineeseen yli 100000 vuotta sitten ja mikä nyt palaessaan nostaa ilmaston hiilidioksidin määrää. Myös raha toimii kannustimena. E85 maksaa nykyisin karvan päälle 1,50 euroa kun 95E5 maksaa vastaavasti noin 2,10 euroa. E85 lisää jonkin verran auton polttoaineen kulutusta, mutta yleisesti puhutaan 5-10%:sta.